Posted on: Posted by: Comments: 0

Via Pribina dokončila novú etapu programu obnovy rýchlostnej cesty R1 Via Pribina

  • Povrch celého 52km úseku v smere na Banskú Bystricu a tiež severný obchvat BB sú obnovené
  • 100 % asfaltu zrecyklovali v miestnych závodoch
  • Obnovu celej rýchlostnej cesty Via Pribina úplne dokončia v roku 2026. Ide o  najväčšie modernizačné práce na Via Pribina od roku 2011

Via Pribina, koncesionár rýchlostnej cesty R1, dokončil rekonštrukciu 52-kilometrového koridoru rýchlostnej cesty v smere na Banskú Bystricu, ako aj severného obchvatu a križovatiek Kostiviarska a Cementárenská v Banskej Bystrici.

Práce spočívali v odstránení vrchnej vrstvy cesty a jej nahradení novou vrstvou asfaltu, špeciálne upravenou na predĺženie životnosti rýchlostnej cesty. Celková plocha s novým povrchom presahuje         400 000 m², čo zodpovedá ploche 76 futbalových ihrísk. 100% starého asfaltu (40 000 ton) recyklovali v miestnych závodoch. Via Pribina taktiež nanovo nastriekala vodorovné dopravné značenie, čo vodičom uľahčí orientáciu na ceste. 

Práce zrealizovali o 2 mesiace skôr než bol pôvodný plán. Úzka spolupráca medzi Eurovia SK, ktorá realizuje výmenu asfaltových krytov a Via Pribina Operations, ktorá spravuje a udržuje cestu, umožnila zachovať plynulosť premávky a minimalizovať dopad na vodičov. Za týmto účelom implementovali  osobitný  harmonogram prác s cieľom zaistiť, aby rýchlostná cesta zostala plne v prevádzke aj počas dopravnej  špičky. Práce vykonávali súčasne na dvoch lokalitách vždy, keď to bolo možné.

Výmena povrchu je najnovšou  etapou v programe obnovy rýchlostnej cesty R1 Via Pribina, ktorý spustili v roku 2023.  Ďalšiu, už záverečnú tretiu fázu zrealizujú v roku 2026 na celom úseku rýchlostnej cesty v smere do Bratislavy. Na konci tejto fázy bude dokončená úprava povrchu celej rýchlostnej cesty Via Pribina a jej križovatiek, čo predstavuje najväčšie modernizačné práce od začiatku prevádzky v roku 2011.

Obnova povrchu rýchlostnej cesty umožňuje zachovať optimálnu bezpečnosť a komfort pre vodičov a poskytnúť najvyššiu kvalitu vozovky. Tento prvý projekt rýchlostnej cesty v rámci PPP na Slovensku, Via Pribina v spolupráci s Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky dokazuje svojimi investíciami  úspech verejno-súkromného partnerstva a schopnosť modelu splniť výkonnostné ukazovatele stanovené verejnými orgánmi Slovenskej republiky.

Via Pribina dokončila novú etapu programu obnovy rýchlostnej cesty R1 Via Pribina was last modified: 3 októbra, 2024 by
Categories: