Posted on: Posted by: Comments: 0

Via Pribina otvára nové odpočívadlá na rýchlostnej ceste R1

• Prvé elektrické nabíjacie stanice na koncesii Via Pribina

• Zvýšené pohodlie pre účastníkov cestnej premávky

• Prvý PPP projekt na Slovensku neustále zvyšuje svoj pozitívny prínos pre vodičov

Via Pribina, koncesionár rýchlostnej cesty Via Pribina, otvára dve nové odpočívadlá Pohranice na kilometri 53 na južnej a severnej strane. Odpočívadlá poskytnú vodičom komplexný servis.

PRVÉ ELEKTRICKÉ NABÍJACIE STANICE

Dve elektrické rýchlo nabíjacie stanice s dvoma zásuvkami budú prvými stanicami svojho druhu na koncesii Via Pribina – 51,6 km rýchlostnej ceste, ktorá je zároveň prvým PPP projektom na Slovensku.

Nabíjacie stanice s výkonom 150 kW sú vhodné pre verejné a flotilové použitie elektrických vozidiel vrátane tých, ktoré sú vybavené vysokonapäťovým batériovým systémom.

ZVÝŠENÉ POHODLIE PRE UŽÍVATEĽOV RÝCHLOSTNEJ CESTY

Odpočívadlá ponúkajú celý rad služieb, napríklad:

• Vonkajšie fitnes štúdio

• Samostatné detské ihrisko

• 155 m2 výbehovú plochu pre domáce zvieratá

Okrem priľahlých čerpacích staníc, odpočívadlo navyše ponúka dostatok parkovacích miest na oboch stranách

  • 53 miest pre malé vozidlá
  • 2 karavany
  •  8 autobusov
  •  50 kamiónov

Mimoriadne rozľahlé parkovisko pre kamióny je špeciálne navrhnuté tak, aby poskytovalo väčší komfort vodičom, pre ktorých je kvalitný odpočinok nevyhnutný.

PRVÝ SLOVENSKÝ PPP PROJEKT POTVRDZUJE SVOJ POZITÍVNY PRÍNOS

Otvorením nových odpočívadiel s čerpacími stanicami sa ich celkový počet na Via Pribina zvyšuje na štyri a nachádzajú sa na oboch koncoch rýchlocesty, čo výrazne zvyšuje komfort pre všetkých cestujúcich.

Možnosť oddychu výrazne prispieva k bezpečnosti na Via Pribina, po ktorej denne prejde 18 600 vozidiel. Znamená to, že vodiči si môžu robiť časté prestávky, prejsť sa, občerstviť alebo vyvenčiť svojich miláčikov.

Via Pribina je prvý PPP projekt na Slovensku podpísaný s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a uvedený do prevádzky v roku 2011.

Táto moderná infraštruktúra za desaťročie prevádzky znížila nehodovosť o 80 % v porovnaní so starou cestou I/65 pred rokom 2011, priniesla vodičom zvýšenú bezpečnosť, výraznú úsporu času a paliva a vytvorila súvislý koridor medzi mestami Trnava a Banská Bystrica.

Christian Biegert, výkonný riaditeľ VINCI Highways v strednej Európe k otvoreniu nových odpočívadiel povedal: „Tieto odpočívadlá potvrdzujú záväzok spoločnosti VINCI Highways, prevádzkovateľa rýchlostnej cesty Via Pribina, ponúkať svojim užívateľom stále viac služieb. Nabíjanie elektromobilov na rýchlostnej ceste Via Pribina tiež prispeje k udržateľnosti cestnej mobility. Zaviazali sme sa k dekarbonizácii dopravy a naším cieľom je prispieť k dosiahnutiu nulových emisií v sektore mobility do roku 2050.“

Quentin Duchateau, zástupca koncesionárskej spoločnosti Via Pribina, k tomu dodáva: „Zlepšovanie kvality, bezpečnosti, ale aj prinášanie inovácií prostredníctvom verejno-súkromných partnerstiev, to sú pilere stratégie akcionárov VINCI Highways a Meridiam. Ako prvé cestné PPP na Slovensku je Via Pribina lídrom v oblasti udržateľných spôsobov využitia cestnej infraštruktúry.‘‘

O VINCI Highways

VINCI Highways, dcérska spoločnosť VINCI Concessions, je lídrom v oblasti cestných koncesií, prevádzky a služieb mobility. Navrhujeme, financujeme, staviame a prevádzkujeme diaľnice, mosty, tunely, mestské cesty a služby mobility v sieti dlhej viac ako 4 000 km v 16 krajinách. VINCI Highways využíva svoje odborné znalosti na poskytovanie najvyšších výkonových a bezpečnostných štandardov a poskytuje vodičom pozitívny zážitok.

Viac informácií:

https://www.vinci-concessions.com/en/vinci-highways

https://www.linkedin.com/company/vinci-concessions/

O Meridiam

Spoločnosť Meridiam založil v roku 2005 Thierry Déau s presvedčením, že zosúladenie záujmov medzi verejným a súkromným sektorom môže poskytnúť kritické riešenia pre kolektívne potreby komunít. Meridiam je nezávislá investičná spoločnosť podľa francúzskeho práva a správca aktív. Firma sa špecializuje na vývoj, financovanie a dlhodobé riadenie udržateľnej verejnej infraštruktúry v troch kľúčových sektoroch: udržateľná mobilita, kritické verejné služby a inovatívne riešenia. Meridiam s pobočkami v Addis Abebe, Ammáne, Dakare, Istanbule, Johannesburgu, Libreville, Luxembursku, New Yorku, Paríži, Toronte a Viedni v súčasnosti spravuje 18 miliárd USD a k dnešnému dňu má viac ako 100 projektov. Meridiam je certifikovaný ISO 9001: 2015, Advanced Sustainability Rating od VigeoEiris (Moody’s), ISO 37001 Anti-Corruption certifikácia od AFNOR a uplatňuje patentovanú metodológiu vo vzťahu k ESG a vplyvu na základe cieľov udržateľného rozvoja OSN (SDG).

O spoločnosti Via Pribina

Koncesionár a prevádzkovateľ, Via Pribina a Via Pribina Operation, dohliada na koncesiu, prevádzku a údržbu rýchlostnej cesty Via Pribina v dĺžke 52 km. Prvý úsek Nitra – Tekovské Nemce bol otvorený v októbri 2011. Druhým úsekom je severný obchvat Banská Bystrica.

Via Pribina otvára nové odpočívadlá na rýchlostnej ceste R1 was last modified: 22 marca, 2023 by
Categories: