Posted on: Posted by: Comments: 0

Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1

  • Pri príležitosti Dňa životného prostredia VINCI vyhlasuje Via Pribina súťaž o kreatívne riešenia pre udržateľnejšiu cestnú mobilitu
  • Víťazné projekty budú posúdené na pilotné na rýchlostnej ceste
  • Rýchlostná cesta od roku 2018 znížilia emisie na svojom úseku o 40 %

Bratislava, 22. septembera 2023 – S cieľom podporiť rozvoj udržateľnej mobility vyhlasuje Via Pribina, dcérska spoločnosť VINCI Concessions a Meridiam a koncesionár 52 km rýchlostnej cesty na Slovensku, súťaž Via Pribina INOVÁTOR1.

Súťaž je od dnes otvorená startupom, firmám, školám alebo fyzickým osobám. Víťazi budú vyhlásení na jar 2024.

Súťaž má ambíciu napomôcť vzniku projektov a riešení, ktoré zvýšia dlhodobú udržateľnosť dopravy na rýchlostnej ceste R1 Via Pribina, znížia uhlíkovú stopu a zároveň sú aplikovateľné na úseku R1 od Nitry po Tekovské Nemce, resp. na severnom obchvate Banskej Bystrice.

Prihlasované projekty zamerané na dlhodobú udržateľnosť dopravy na ceste R1 Via Pribina a zníženie uhlíkovej stopy musia spadať do niektorej z nasledovných oblastí, ktoré zahŕňajú aj prevádzku a údržbu, biodiverzitu, odpočívadlá, či digitalizáciu rýchlostnej cesty.

Návrhy inovatívnych projektov je možné prihlasovať do 10. decembra 2023 cez webovú stránku súťaže https://viapribina.sk/sk/sutaz-inovator1/.

Odborná porota zložená z expertov z Via Pribina, Via Pribina Operations a jej akcionárov VINCI Highways a Meridiam vyberie tie najlepšie na základe ich kvality a realizovateľnosti na rýchlostnej ceste.

,,Naším záväzkom v rámci udržateľnosti Via Pribina je znižovanie uhlíkovej stopy. Doposiaľ, od roku 2018 sa  nám ich poradilo zredukovať emisie o 40% (tzv. Scope 1, Scope 2).  Medzi konkrétne opatrenia v rámci koncesie patrí napríklad inštalácia fotovoltaických panelov a tepelných čerpadiel. Pre vodičov sme zároveň na odpočívadlách popri ceste nainštalovali elektrické nabíjacie stanice,,“ vyhlásil Quentin Duchâteau, zástupca generálneho riaditeľa Via Pribina.

Za projektom rýchlostnej cesty R1 Via Pribina stoja akcionári VINCI Highways a Meridiam. Prevádzku a úržbu má na starosti spoločnosť Via Pribina Operations, ktorej vlastníkom je VINCI Highways.

Via Pribina

Koncesionár a prevádzkovateľ Via Pribina a Via Pribina Operations dohliadajú na koncesiu, prevádzku a údržbu rýchlostnej cesty R1 Via Pribina v dĺžke 52 km. Prvý úsek Nitra – Tekovské Nemce otvorili v októbri 2011. Druhým úsekom v dĺžke 5,6 km je severný obchvat Banskej Bystrice, ktorý je pre vodičov prístupný od júna 2012. Viac informácií na: www.viapribina.skLinkedIn profil Via Pribina

O VINCI Highways

VINCI Highways, dcérska spoločnosť VINCI Concessions, je lídrom v oblasti cestných koncesií, prevádzky a služieb mobility. Navrhujeme, financujeme, staviame a prevádzkujeme diaľnice, mosty, tunely, mestské cesty a služby mobility na sieti dlhej viac ako 3 360 km v 15 krajinách. VINCI Highways využíva svoje odborné znalosti na poskytovanie najvyšších štandardov výkonu a bezpečnosti a poskytuje vodičom pozitívny zážitok.

Viac informácií na: https://www.vinci-concessions.com/en/vinci-highways, https://www.linkedin.com/company/vinci-highways; Twitter profil VINCI

O Meridiam

Investičný fond infraštruktúry Meridiam sa zameriava na financovanie projektov výstavby a prevádzky verejných infraštruktúr, ktoré sú financované prostredníctvom verejno-súkromných partnerstiev (PPP) alebo sú predmetom koncesií. Do projektov primárnej a sekundárnej infraštruktúry spoločnosť investuje nielen vo Francúzsku, ale aj v krajinách ako Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Fínsko, Veľká Británia, USA a Kanada.

Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1 was last modified: 22 septembra, 2023 by
Categories: